Kommentarer

Peach Jam

Peach Jam

Vi købte 10 kg fersken fra Periana for at lave marmelade. Knogler og skræl mister 1/5 af sin vægt. Hvad der er tilbage koges med en lige mængde sukker. Under tilberedning mister blandingen 1/4 af sin vægt.

Hvor mange kg marmelade fås?

Hvis jeg ville få 3 kg marmelade, hvor mange kg fersken ville jeg have brug for?

Opløsning

Med 10 kg fersken fremstilles 12 kg marmelade.

10 kg - 1/5 = 10/5 = 2
10 - 2 = 8 kg
8 kg + 8 kg sukker = 16 kg
16 kg - 1/4 = 16/4 = 4 kg
16-4 = 12 kg syltetøj.

For at fremstille 3 kg marmelade er der brug for 2,5 kg fersken.

For at kende de ferskner, der er nødvendige for at fremstille de 3 kilo marmelade, bruger vi en regel på tre:
Ja 10 kg fersken - 12 kg marmelade
X kg fersken - 3 kg marmelade

X = 3 · 10/12 = 2,5 kg ferskner for at fremstille 3 kilo marmelade.